Ambassador Club Kisbér - Kovács István elnökElőzmények:

Már napokkal előtte készültem rá, nem csak tettekkel, fejben is. Ugyanis ami szinte rám alig jellemző, bár tudom, hogy mindenki, mindig, minden éjjel álmodik… Sokakban a reggeli ébredés után megmarad az emlék, a tudat, hogy álmodtam. Bizony rám ez nem jellemző. Talán, ha kéthavonta ilyen érzésekkel, emlékekkel ébredek fel reggelente, valami homályos élmény hogy mintha… Szóval napokkal előtte már erről álmodtam, minden mozzanatra jól emlékeztem.. Rendben lesz ez is? És ez is? Meghívók elküldve! Vacsora menü összeállítás, egyeztetés Robival! Rendben! Szállás! Ki marad? Ki utazik tovább? Vendégeknek milyen ételt választhatunk? Mint az első bálozó kislány, no jó, azért annyira nem izgultam, de szerettem volna, ha minden időben a helyére kerül. Mégis ezzel álmodni…. Azért ez már túlzás. Jó, persze… azért ez mégis csak AZ ELSŐ! Tudod az első. Te is emlékszel rá. Vagy nem? Nem! Nem arra gondoltam… Bocs. Akármi… de első.

Nos. A nap rövid krónikája:

„S ha eljő a nap”. Igen. Eljött. Node, milyen volt az előzmény? Szinte mindannyian, egész napos elfoglaltságunk után szerintem fáradtan, de pontosan érkeztünk a találkozónkra. Pontosabban 2 perccel este hét után. Ha már késtünk picit, jöhet az első hideg zuhany, ami nem olyan üdítő érzés, mint a júliusi forró nyári estén. Elromlott a fűtés clubhelyünkön! Rövid terepszemle. Hideg van. Nem nagyon, de kicsit. Itt nem tudunk most clubtalálkozni. Gyors döntés, a még útonlévő érkezőknek gyors sms. „ Robinál vagyunk, itt várunk.” Gyorsan 106 lépés (megszámoltam). Máris ott vagyunk mi is. Nehogy az sms és az érkezők gyorsabbak legyenek. Még jó, hogy csak a túloldalra kellett átjönnünk. Szíves köszöntés és terített asztal várt. (Vacsora természetesen csak később esett meg.)

Program:

Első Clubtalálkozónk vendége dr. Gazdag László volt. Meghívottunkat elkísérte dr. Kondor Tamás RAC Pécs elnöke, és ismét nagy örömmel köszönthettük dr. Kállai Sándor mentorunkat és barátunkat is RAC Pécs titkárát, nekik is külön köszönjük, hogy természetesen személyes részvételükkel is emelték az est fényét (F. Ábry S. után szabadon)

Vendégünk rövid bemutatása:

dr. Gazdag László önéletrajza

(Forrás: Tarandus Kiadó)

1953. március 19-én született Pásztón. 1971-ben érettségizett a gyöngyösi Mezőgazdasági Technikumban. 1978-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pécsi kihelyezett tagozatán, agrárszakon diplomázott.

1981-ben közgazdaságtanból egyetemi kisdoktori fokozatot, 1999-ben kandidátusi fokozatot szerzett ugyanitt. 1978-1989 között a szekszárdi KSZE Növénytermelési Rendszer közgazdasági osztályvezetője, főként elemzéssel foglalkozott.

1989-1999 között a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán adjunktus, majd 1999-2009 között egyetemi docens. 2009-től a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Illyés Gyula Főiskolai Karán, 2011-től a Kodolányi Főiskolán oktat. 12 könyve jelent meg eddig nyomtatásban, ebből két tankönyv. Szakmai publikációi (cikkek, tanulmányok) száma meghaladja a 150-et, egyéb publikációi száma az ezret.

Megjelent könyvei:

  1. Átváltozások az Elbától keletre és nyugatra (1994)
  2. A relativitáselméleten túl (1995) Angol nyelven: Beyond the theory of the relativity (1995)
  3. Homályos zóna (2001)
  4. A hárompólusú világ erővonalai. Társszerző. (Gazdag L. – Baka J.) (2002)
  5. A teremtés titka (2004)
  6. A Bokros-csomag mítosza és a valóság (2007)
  7. A világűr meghódításának első 50 éve. Társszerző. (Gazdag L. – Mészáros I.) (2007)
  8. A közgazdaságtan alapjai (2007)
  9. Magyarország úttévesztése (A rendszerváltás közgazdaságtana) (2009)

10. A menedzsment alapjai (2010)

11. A fejlődés természete (Civilizációk). (2011)

12. Van élet a halál után (?) (2012)

László Ervin filozófus: The Connectivity Hypothesis (New Yorki Állami Egyetem, 2003) című könyvéhez matematikai-fizikai függeléket írt. A teremtés titka című könyve két előszavát László Ervin és Hernádi Gyula író írta. A Van élet a halál után (?) című könyvéhez szintén László Ervin írt előszót.

Főbb kutatási területei:

  • makrogazdaságtan, a monetárszféra és a reálszféra kapcsolata,
  • történetfilozófia (fejlődéselmélet),
  • a filozófia, a vallás, a természettudomány (modern fizika) kapcsolata.

Clubestünk témájának tavaly megjelent a „Fejlődés története, Civilizációk” c. könyvét választottuk. Talán az Ambassador hagyományoktól kicsit eltérően a program és beszélgetés viszonylag kötetlen, de mindenképpen a téma körül, azt körüljárva zajlott.

Sok-sok érdekes dologra tértünk ki, sok-sok érdekes adatot, aspektust hallottunk a régmúlt, vagy akár a közelmúlt történelméről. Úgy vettem ki, hogy mivel aktív és élénk diskurzus alakult ki mind tagjaink, mind pedig vendégeink között sikerült a témákkal kapcsolatosan, új, más és talán kevéssé ismert történelmi tényekre is előadónknak rávilágítani. Hosszasan időztünk a fasizmus vele párhuzamosan a szovjet kommunizmus összehasonításával. Tájékozódtunk az ezekkel összefüggő gazdaságpolitikai berendezkedésekről, azok előzményeiről. Nem tudtuk ki kerülni a napi aktualitásokkal összefüggő fejlődés, válság, válságkezelés témakörét sem.

(Vendégünk,”A Bokros-csomag mítosza és a valóság” c. munkája). Mindannyiunk számára azt gondolom érdekes és talán más megvilágítást is kaptak bizonyos korábban ismert, vagy félre, vagy kevésbé ismert történelmi tények.

Szinte észrevétlen szaladt az idő. Nyolc után már a második „fertájlt” is elütötte a digitális mutató. Ekkor beszélgetésünk egy kellemes vacsora kíséretében folytattuk tovább. S ahogy ilyenkor lenni szokott, kerültek elő a múlt, a régmúlt és jelen összefüggései is.

Véleményem szerint a történelem, mint olyan, nem egy egzakt tudomány, éppen ezért fontos lehet, ha több alternatív forrással, megközelítéssel is rendelkezünk ilyen vonatkozásban. Vendégünk alapos és körültekintő kutatásai, széleskörű forrásanyagai, érthető és világos értelmezései mindannyiunk számára megadták azt a többletet, amelyet talán a beszélgetésünk elején még nem is gondoltunk.

Hiszem azt, hogy ezen az estén is picit többek lettünk. Biztos, hogy sok tény, vagy téma gondolkodóba ejtett bennünket. És talán ez is volt a cél…. No, meg az idő rövid… Épp csak megkóstoltuk a témát…

Köszönjük előadónknak, vendégeinknek, tagjainknak az együtt gondolkodás élményét, és a kellemes clubestet….

(Megjegyzés: Robiéknak (Bakony Étterem) köszönjük a finom vacsorát, gondolom mindenki elégedett volt a saját választásával…)